Predstava „Dobar, loš, mrtav 2: Pakao“, nastala po tekstu Pavla Vrkljana, izravan je nastavak predstave „Dobar, loš, mrtav“, prve predstave KunstTeatra, u kojoj pratimo posljednji dan u životu glavnog junaka Dubravka Ilića, koji je nakon smrti na prevaru doveden u Pakao. Priča se nastavlja u Paklu u kojem Dubravko Ilić, nakon što mu je određen smještaj i dodijeljen posao, pokušava naći način kako bi se prebacio u Raj.

Topos Pakla česta je destinacija ljudske mašte kroz mnoga umjetnička razdoblja pa svaka nova inscenacija tog svijeta nudi mnoštvo prepoznatljivih usporednih motiva, kao i mjesta za uspostavljanje drukčijeg odnosa prema smrti, jedinom nezaobilaznom trenutku našeg života, trenutku koji Dubravko Ilić vješto zaobilazi i odgađa, stvarajući time osnovnu nit radnje ove priče.

Pakao u kojem je završio Dubravko Ilić izgrađen je od pop kulturalnih obrazaca prepoznatljivih u sferi filmske znanstvene fantastike, binarnih shema političkih podjela, stereotipnih prikaza obiteljskih i radnih odnosa te kategorizacije ljudskih sposobnosti putem statističkih upitnika.

Poseban značaj u ovom konstruktu Pakla stavljen je na korištenje povijesnih i slavnih ličnosti koje su se u svijetu Pakla zatekle, odnosno na njihove susrete koji odrednicom vremena u stvarnom životu ne bi bili mogući.

Predstava se može se gledati samostalno, a poznavanje prvog dijela predstave samo je doživljajna nadogradnja cjelokupnom iskustvu.

Uz pripremu predstave realizirana je i dvomjesečna dramaturška radionica KUFERedu namijenjena studentima i studenticama dramaturgije ili nedavno diplomiranim dramaturginjama i dramaturzima u kojoj su sudjelovali Anamarija Budimir, Petra Jelača, Emma Kliman, Blaž Ordanić, Petra Pleše, Mateja Posedi, Filip Rutić, Vida Zelić.

autor teksta: Pavle Vrkljan

redatelj: Ivan Planinić

izvode: Matija Čigir, Domagoj Janković i Pavle Vrkljan

na videoprojekcijama: Iskra Jirsak i Nikša Marinović

dramaturg: Ivan Penović

kostimografkinja i scenografkinja: Katarina Perić

oblikovatelj svjetla i autor videoprojekcija: Ivan Lušičić Liik

autor glazbe: Nikša Marinović

oblikovatelj tona: Luka Gamulin

producentica: Romana Brajša

asistenti produkcije: Hana Zrnčić Dim, Bojan Valentić

oblikovatelj svjetla: Alen Marin

dizajn: Verlauf

fotografkinja: Karla Jurić

produkcija: Kazališna družina KUFER i KunstTeatar

premijera: 8. svibnja 2022., KunstTeatar

TOP