Ovogodišnji KUFERedu realizirat će se kao dvomjesečna dramaturška radionica namijenjena studentima i studenticama dramaturgije ili nedavno diplomiranim dramaturginjama i dramaturzima u online i offline obliku. Radionica će se odvijati paralelno s procesom nastanka predstave „Dobar, loš, mrtav 2: Pakao“ prema tekstu Pavla Vrkljana i u režiji Ivana Planinića, dok će radionički proces primarno voditi dramaturg predstave Ivan Penović. Radionica će se održavati online u tjednom ritmu, srijedom u 19 sati, a uz online termine s dramaturgom i izvođačima, polaznici će moći pratiti i probe predstave koja nastaje u koprodukciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra. Polaznici će se tijekom radionice baviti temama pisanja za improvizacijske procese, zapisivanjem improvizacijskih sesija te pripremom materijala za improvizacijski način rada na kazališnoj predstavi. O improvizaciji će se raspravljati kao o načinu kreacije teksta te njegovog dopunjavanja i prilagođavanja izvedbi, ali i kao o načinu rada koji može ubrzati tranziciju teksta “od papira do pozornice”. Jedan od ciljeva bio bi pronaći oblike improvizacijskog zapisa koji uspijevaju dokumentirati spontanost nastalu danim načinom rada, a da opet dopuštaju nastavak i nadogradnju takve metode, s obzirom na to da je često glavna kvaliteta improvizacije upravo spontanost, koja dokumentiranjem nerijetko gubi osnovu svoje kvalitete. Rezultati diskusija moći će biti i praktično isprobani na probama, ali i u posebnim online terminima s izvođačima, neovisno o procesu rada na predstavi. Polaznici će imati priliku susresti se s konkretnim dramaturškim problemima u nastanku kazališne predstave, a zajedno će formirati dramaturški kolektiv koji može (ali i ne mora) utjecati na finalni oblik predstave.

KUFERedu je KUFER-ov edukativni program koji objedinjuje radionice, masterclassove, predavanja i okrugle stolove koje vode strani i domaći profesionalci, prvenstveno iz polja režije, dramaturgije, produkcije te interdisciplinarni umjetnici. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija.

Prijave se uz kratku biografiju šalju na mail produkcija.kufer@gmail.com (predmet maila KUFERedu) najkasnije do nedjelje, 13. ožujka 2022. godine.

TOP