KUFERedu #3 & Mala noćna čitanja 2014.

Od svojeg početka 2008. godine, kada je u razmaku od nekoliko mjeseci postavljeno nekoliko komornih čitanja novih dramskih tekstova mladih autora,  u suradnji s Teatrom &TD, Mala Noćna Čitanja nekoliko su puta promjenila oblik, pa i sadržaj, tražeći idealno rješenje za veću vidljivost dramskog pisca na našoj sceni.

Rezultat koji predstavljamo ove godine trud je promišljanja i praktičnog iskustva iz svakog prethodnog MNČ programa. Ove godine, uz pomoć suradnika i savjetnika, gostiju i polaznika programa, broj izvedenih drama zaokružit ćemo na dvadeset.
No, osim samih scenskih čitanja i promocije još relativno neafirmiranih dramskih autora, onih koji možda još traže svoj specifični jezik i publiku, po drugi puta ostvarujemo i dva modula koja sad smatramo neizostavnim dijelom našeg programa: Dramaturški studio i KUFERedu.

Dramaturški studio svjesno je organiziran u želji da uz dramske tekstove mladih pisaca (ne po godinama, već po iskustvu), koje dodjeljujemo iskusnijim redateljima, otvorimo i platformu za izvođače, dramaturge i producente. Uz sve veću tržišnu konkurenciju, cijelog niza novootvorenih umjetničkih akademija na ovim prostorima, te nemogućnosti velike većine mladih kazališnih umjetnika da dobiju priliku negdje započeti, Dramaturški studio želi im omogućiti lakše povezivanje sa suradnicima i pružiti kratak ali intenzivan te cjelovit proces postavljanja teksta na scenu. Uz radioničke grupe koje će ove godine voditi Anica Tomić, Saša Božić, Marina Petković Liker, Renata Carola Gatica i Helena Petković – skupina redatelja koja je već ostvarila zamjetan potpis na domaćoj kazališnoj sceni i čiji će rad na ovom projektu rezultirati Malim noćnim čitanjima, odabranim piscima omogućili smo i intenzivnu dramaturšku radionicu zatvorenog tipa s jednom od trenutno najrelevantnijh i najproduktivnijih autorica, ne samo u domaćem, već i europskom kontekstu – Ivanom Sajko.

S druge strane, KUFERedu, program namijenjen profesionalcima u struci, te studentima umjetničkih akademija, želeći barem djelomično popuniti prazninu koja trenutno postoji na području neformalne edukacije za kazališne praktičare u Zagrebu, zaokružio je naš ovogodišnji program, nudeći polaznicima i posjetiteljima predavanja i diskusije u kojima razgovaramo s najzanimljivijim glasovima naše generacije,  te preispitujemo kontekst i okvir u kojima oni djeluju.

Ulaz na sve programe je besplatan. Ulaznice za Mala noćna čitanja potrebno je podići na blagajni Zagrebačkog kazališta mladih u radno vrijeme (radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati, i sat vremena prije početka predstave).

Program Mala noćna čitanja & KUFERedu 2014. organzira KUFER u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Galerijom Nova u okviru platforme Balcan Can Contemporary i uz potporu Ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Zaklade Kultura nova.

TOP