Počinje 3. ciklus projekta mzkp.hr!

U četvrtak, 26. svibnja, održana je 2. participativna tribina na kojoj je gošća bila dr. Tihana Jendričko. U razgovoru s Adrianom Pezdircom te pitanjima polaznika otvorile su se brojne teme o mentalnom zdravlju, umjetničkom stvaralaštvu, kreativnosti i inspiraciji, usamljenosti i strahu od izlaganja.
Idući, 3. ciklus, počinje u utorak, 31. svibnja, a osim Ivana Penović i Mihaela Kozine, u zajedničkom stvaranju i vođenju polaznika sudjelovat će dramaturginja Nikolina Rafaj. Nakon ljetne stanke očekuju nas još 4. i 5. ciklus (mjesta još ima, ali se ubrzano pune) te 3. tribina na kojoj će gost biti Boris Jokić!
Dojmove voditelja s prva dva ciklusa možete pročitati u priči srednje.hr, a niže izdvajamo neke od njih!

Susret, razgovor i produktivnost prve su mi asocijacije na protekla dva ciklusa radionica u sklopu projekta Mentalno zdravlje kao kreativni proces. Veseli me lakoća s kojom smo, zajedno s polaznicima, uspjeli kreirati sigurno mjesto za istraživanje vlastitog unutarnjeg svijeta i kreativno izražavanje. Razgovarali smo o važnosti emocija, integritetu i suradnji, odgovornosti, komunikaciji što je činilo dobar spoj s kreativnim dijelom radionice gdje su polaznici uz vodstvo Ivana, Ivane i Ivora radili na svojim dramskim tekstovima. Osobno sam dosta razmišljao o Ivanovoj rečenici kako smo pred praznim papirom svi jednaki. Takav pristup kao i znatiželja i zainteresiranost voditelja za svakog polaznika i njihove procese pisanja rezultirali su sjajnim tekstovima, svoje iskustvo nam je opisao Mihael Kozina, psiholog i suradnik na projektu.

Ono što bih istaknula kao ljepotu ovog dramskog dijela je što smo Ivan i ja nekako odredili da nam je igra najvažnija i u tom smislu se inzistiralo da polaznici slijede ono što njih zanima, zabavlja, intrigira i da to pišu na način koji je njihov. Dakle, nismo inzistirali na “učenju”, na onome kako se “mora”, na kraju dana nitko te ne može naučiti pisati, možeš naučiti forme raznih struktura ali nisam sigurna da tu zaista pričamo o kreativnom pisanju. U ovoj slobodnoj formi, Ivan i ja osluškivali smo i pokušali slijediti interese svakog od polaznika i zapravo im samo pružiti potrebnu podršku da nastave putem kojim su krenuli. Za nas je to sigurno značilo iscrpniji ali na kraju ispunjeniji rad i međusobno i s polaznicima, rekla nam je Ivana Vuković, dramaturginja koja je vodila prvi ciklus radionica.

Za mene je neprocjenjivo iskustvo bilo surađivati s Mihom koji je otvarao brojne teme o osjećajima, komunikaciji, izražavanju emocija, osobnoj odgovornosti, ispunjavanju ciljeva… Bilo je uzbudljivo promatrati proces učenja samih polaznika, te njihovo emotivno rastvaranje, kako u pisanju tako i u razgovorima. Sve teme koje je Miha otvarao u svom dijelu prelijevale su se i u onome što smo Ivan i ja pripremali. Važno je reći da smo i mi u tom međusobnom slušanju prilagođavali zadatke svakog narednog susreta, jednostavno rečeno; polaznici su nas inspirirali i preuzimali tijek radionice u svoje ruke. Biti dijelom ovog projekta značilo je upoznati divne mlade ljude, spremne učiti i spremne empatizirati sa svijetom oko sebe, kao i jasno artikulirati vlastite unutrašnje dvojbe, zaključuje Ivor Martinić koji je vodio drugi ciklus radionica. 

Razmišljanje o sebi i onima i onome što nas okružuje u velikoj se mjeri podudara s početnim fazama procesa pisanja, posebno pri razradi i razmišljanju o karakterima, odnosima i problemima likova. Posebno zadovoljstvo pružala mi je mogućnost prilagodbe svih voditelja radionice prema potrebama, dinamici rada i interesima polaznika, tako da su prva dva ciklusa prema svom kraju poprimala drugačiji oblik provedbe i zaokruživanja radova polaznika, što je polučilo rezultate koji su u većoj mjeri dali mjesto napretku kod svakog sudionika, kako polaznika, tako i voditelja. Iznenađen sam brzinom i voljom polaznika za kreacijom, količinom tekstualnog materijala koji su proizveli, te sam jako zadovoljan s kvalitetom i mogućnošću polaznika da reagiraju, provedu i primijete konstruktivno u primanju i davanju feedbacka, za kraj nam je rekao Ivan Penović, i pozvao sve zainteresirane da se prijave!

Projekt „Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima“ provodi Kazališna družina KUFER u suradnji s partnerima SPID-om, BoliMe i KunstTeatrom. Program besplatnih dramskih radionica odvija se kroz pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima, u još uvijek ima slobodnih mjesta na trećem (31. svibnja – 9. srpnja 2022.), četvrtom (16. kolovoza – 24. rujna 2022.) i petom ciklusu (4. listopada – 12. studenog 2022.). Prijaviti se mogu mladi u dobi od 18 do 25 godina putem poveznice mzkp.hr.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Kazališne družine KUFER.

Naziv poziva: Umjetnost i kultura online

Za više o EU fondovima: esf.hr | strukturnifondovi.hr

TOP