Večeras razgovaramo sa Tenom Štivičić.

Čast nam je ugostiti Tenu Štivičić, jednu od najuspješnijih domaćih autorica i pitati ju što za nju znači pisati dramu, kako se osjeća i odnosi prilikom postavljanja vlastitih tekstovana scenu, koje su razlike u mogućnostima koje pružaju ili ne pružaju londonska i zagrebačka scena, kako živi i/ili preživljava uspješan dramski autor i što nam savjetuje ne bi li i sami, kao autori, postali vidljiviji i izvođeniji.

Tena Štivičić (Zagreb, 1977.) – diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2001., a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu, a piše na hrvatskom i engleskom. Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na više od deset jezika, a predstave su dobile i mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008.
Drama Three Winters, pisana na engleskom jeziku, na programu je u National Theatre u Londonu krajem 2014.
Drame Nemreš pobjeć od nedjelje, Dvije i Fragile! objavljene su u knjizi Dvije i druge (Profil 2008.). Objavila je dvije zborke kolumni Odbrojavanje (2007.) i Vrag ne spava (2010.) u izdavačkoj kući Profil.
Drama Invisible, izvedena u Velikoj Britaniji 2011., trenutno je u pripremi kao igrani film, koji će za producentsku kuću Good Films režirati Danis Tanović.

TOP