Završen 1. ciklus projekta mzkp.hr!

Prvi radionički ciklus projekta “Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima” završio je u subotu, 12. ožujka 2022., scenskim čitanjem tekstova polaznika nastalih tijekom dvomjesečnog rada s voditeljima radionice – dramaturgom i redateljem Ivanom Penovićem, dramaturginjom i dramskom autoricom Ivanom Vuković te psihologom Mihaelom Kozinom. Polaznici su na kraju radionice proslavili zajednički rad te su im uručene potvrde o sudjelovanju i mali poklon paketi projekta.
Idući ciklus, u kojem će kao dramski pisac sudjelovati Ivor Martinić, počinje 29. ožujka, a slobodnih mjesta na tom ciklusu više nema. Prijave su i dalje otvorene za 3., 4. i 5. ciklus na web stranici projekta.

Ivor Martinić rođen je u Splitu 1984. godine. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2005. radi kao dramaturg na produkcijama u Dječjem kazalištu Dubrava, kazalištu Mala scena, Teatru ITD, na Eurokazu, na Riječkim ljetnim noćima i ZKM-u. Često surađuje s Hrvatskim radijem u čijem su dramskom programu izvedene gotovo sve njegove drame. Piše drame, radiodrame i scenarije. Drama o Mirjani i ovima oko nje praizvedena je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u veljači 2010. godine. Iste godine postavljena je u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji Dušana Jovanovića i Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Anje Maksić Japundžić. Drami se vraća 2021. godine kada je postavlja samostalno u produkciji vlastite umjetničke organizacije T25 i Teatra &TD. Njegova najpoznatija drama Moj sin samo malo sporije hoda praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2011. godine u režiji Janusza Kice. Za ovu dramu osvojio je brojne nagrade kao što su Zlatni lovorov vijenac, Marul, Zlatni smijeh i Nagradu hrvatskog glumišta. Uspješnom premijerom ove drame u Buenos Airesu u sklopu Međunarodnog festivala dramatike Europa + Amerika 2014. godine započinje njegov proboj na španjolsko govorno područje. Drama je uskoro premijerno izvedena i u Meksiku, Paragvaju, Urugvaju, Venezueli, Peruu, Brazilu… Godine 2019. praizvedena je njegova drama Dobro je dok umiremo po redu u režiji Aleksandra Švabića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Iste godine premijerno je izvedena drama Bilo bi šteta da biljke krepaju u koprodukciji T25, Teatrum i KunstTeatra. Drame su mu prevedene na dvadesetak jezika i dobitnik je niza nagrada.

Projekt „Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima“ provodi Kazališna družina KUFER u suradnji s partnerima SPID-om, BoliMe i KunstTeatrom. Program besplatnih dramskih radionica odvija se kroz pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima, u još uvijek ima slobodnih mjesta na trećem (31. svibnja – 9. srpnja 2022.), četvrtom (16. kolovoza – 24. rujna 2022.) i petom ciklusu (4. listopada – 12. studenog 2022.). Prijaviti se mogu mladi u dobi od 18 do 25 godina putem poveznice mzkp.hr.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Kazališne družine KUFER.

Naziv poziva: Umjetnost i kultura online

Za više o EU fondovima: esf.hr | strukturnifondovi.hr

TOP